Tiszavasvári és a geotermikus energia

A rendezvényt Szuhóczky Gábor az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány alapítója nyitotta meg, ismertette workshop sorozatunk célkitűzéseit és bemutatta az előadókat. Aztán röviden ismertette a napi programot.

Dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő tartotta meg a köszöntő beszédét, kifejezte örömét, hogy Tiszavasvári is szerepet kaphatott ebben a mozgalomban, hiszen minden Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településre kulcsfontosságú szerep hárul a klímavédelmi célok elérése érdekében. Idézte Áder János Köztársasági elnök úr szavait miszerint meg kell változtatni a fogyasztási szokásainkat, ezt arra értette, hogy az energiával takarékoskodni kell, a megújuló energiaforrásokat sokkal jobban előtérbe kell helyeznünk. Földünk legfontosabb kérdése a klímaváltozás, feladatunk szakmailag körbe járni a témát és közösen cselekedni kell jövőnk érdekében.

Képviselő urat dr. Hosszú József a Tiszavasvári Járási Hivatal vezetője követte, aki köszöntötte a megjelenteket. Elmondta a mi nemzedékünknek arra kell törekednie, hogy élhető Földet adjunk át a fiataloknak. Kifejezte a járási hivatal, segítő szándékát bármilyen klímavédelemmel kapcsolatos projekt iránt helyi és térségbeli vállalkozók felé.

Első eladónk Sotkó Gyula a Tiszavasvári Szentmihályi Gyógyfürdő és Strandfürdő kommunikációs vezetője ismertette hogyan hasznosítják a termálvizet a helyi fürdőben. Későbbi terv egy szálloda építése Tiszavasváriban a termálvíz gazdaságos hasznosítása céljából.

Garamvölgyi Attila GeoNord Energetikai és Fejlesztési Klaszter képviseletében az északkelet – magyarországi geotermikus projektek jelentőségét fejtette ki részletesen. Bemutatta a meglévő és a tervezett geotermikus erőműveket Magyarországon, volt szerencséje az összes ilyen projektben dolgoznia. Kiemelte, hogy ki kellene használnunk a földhő alapú villamos-energiatermelést. Megtudhattuk azt is, hogy 500 milliárd m3 kitermelhető termálvíz van Magyarország alatt, ebből hasznosítható 50 milliárd m3, jelenleg 100 millió m3 -t hasznosítunk, tehát bőven gondolkozhatunk még geotermikus energiában.

Szuhóczky Gábor az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány alapítója az alapítvány bemutatásával kezdte előadását. Elmondta mindannyian cselekedhetünk mikro szinten is a klímavédelem érdekében. Kiemelte, fontos cél a megyei éghajlat változási platform kidolgozása és működtetése.

Az előadások után kihirdette Szuhóczky Gábor a” Mit tehetek én Földünk jövője érdekében” című rajzpályázat helyezettjeit:

1. helyezett: Lakatos Sándor, Hétvezér Baptista Általános Iskola, Óvoda és AMI
  2. helyezett: Posta Péter, Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola
  3. helyezett: Csonka Szilvia, Göllesz Viktor Általános Iskola, Nyíregyháza

Különdíjas: Kota Dorina, Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Petőfi Sándor Tagintézménye