Biogazdálkodás, tudatos vásárlás Fehérgyarmaton

A rendezvényt Makai Tímea az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány munkatársa nyitotta meg, beszédében közös felelősségre hívta fel a figyelmet. Ismertette az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány jelen projektjének céljait, valamint bemutatta az előadókat.

Dr. Péter Csaba Fehérgyarmat Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, kifejezte örömét, hogy városuk is szerepet kaphatott ebben a mozgalomban, hiszen a helyi közösségekre is kulcsfontosságú szerep hárul a klímavédelmi célok elérése érdekében. Azt is elmondta, hogy minden új beruházás alkalmával az energiahatékonysági kritériumok figyelembevétele az elsődleges szempont. Fehérgyarmat város példamutatása kiemelkedő a klímavédelmi célok elérése érdekében.

Dr. Kiss Ferenc a Nyíregyházi Egyetem rektor helyettese a fenntarthatóság és a környezettudatos vásárlás kapcsolatát elemezte. Elmondta, hogy milyen intézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy csökkenteni tudjuk energiafelhasználásunkat, ezáltal mérsékeljük az energiaköltségeket és az üvegházhatású gázok kibocsátását is. Felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy apró odafigyelésekkel, már sokat tehetünk azért, hogy tudatos vásárlókká váljunk.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Ökogazdák Egyesületének elnöke Marján Zoltán, a  biogazdálkodás és a természetvédelem kapcsolatát taglalta. Elmondta nem csak környezetünk megóvása érdekében kell a biogazdálkodást alkalmaznunk, hanem egészségünk érdekében is. Számos megbetegedés írható a hagyományos mezőgazdaság számlájára. A biotermesztés egy sokkal szigorúbb termesztési eljárás. Itt semmiféle szintetikus kémiai anyagot nem szabad használni, sem tápanyag-utánpótlás céljából, sem növényvédelemre. Teljesen más szemlélet, életmódváltás szükséges a fentiek megvalósításához, ezen módszerek alkalmazására buzdít mindenkit Marján úr.

Szuhóczky Gábor az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány alapítója, az alapítvány rövid bemutatásával kezdte prezentációját. Aztán rátért a körkörös gazdaság szempontjainak elemzésére, mint például az újrahasznosítás, kevesebb nyersanyag előállítás, tudatos vásárlás, környezeti terhelés csökkentése. Idetartozik a biomassza energetikai hasznosítás is, amely a jövő alternatív iparágát és kitörési pontját jelentik a mezőgazdaság, a vidék és az egész nemzetgazdaság számára. Az átálláshoz az európai strukturális és beruházási alapok nyújtanak pénzügyi támogatást, tehát van segítség, éljünk vele!  – fejezte be ismertetőjét Szuhóczky Gábor.

Az előadásokat követően lehetőség volt a jelenlévő szakértőkkel egyéni megbeszéléseket folytatni.

Következő rendezvényünk Kemecsén kerül lebonyolításra 2018. január 18-án, ahol a téma a biodiverzitás fenntartása, növelése lesz, minden érdeklődőt szeretettel várunk.