Biodiverzitás fenntartása, növelése – Workshop Kemecsén

A rendezvényt Visnyovszki Mária az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány munkatársa nyitotta meg, beszédében közös felelősségre hívta fel a figyelmet és bemutatta az előadókat. Ismertette az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány jelen projektjének céljait, majd felkérte a szakértőket tartsák meg előadásaikat.

Lipők Sándor Kemecse Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, kifejezte örömét, hogy városuk is szerepet kaphatott ebben a mozgalomban, hiszen a helyi közösségekre is kulcsfontosságú szerep hárul a klímavédelmi célok elérése érdekében. Azt is elmondta, hogy minden új beruházás alkalmával az energiahatékonysági kritériumok figyelembevétele az elsődleges szempont. Kemecse város példamutatása kiemelkedő a klímavédelmi célok elérése érdekében.

Dr. Szabó Béla a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézet, Agrártudományi és Vidékfejlesztési Intézeti Tanszék főiskolai docense a Biodiverzitás és a mezőgazdasági termelés kapcsolatára, az ökoszisztémák faji gazdagsága  szempontjából hasznos növények termesztésére, valamint az azokban rejlő lehetőségekre, és a túltermelés okozta problémákra hívta fel a figyelmet. Elmondta nagy probléma az ökoszisztémák egyszerűsödése, a mezőgazdasági művelés alá vont termőterületeken, a telepített erdőkben a biodiverzitás csökkenése veszélyezteti az adott ökoszisztéma stabilitását, például a rovarkártevőkkel szembeni védelmét, vagy a talaj tápanyagtartalmát.

Rozinka Zsolt Illésa Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály főosztályvezetője a légszennyezettséggel, annak mérésével kapcsolatban adott tájékoztatást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a levegő szennyezettségéhez a legnagyobb mértékben mi magunk járulunk hozzá. Közös cselekvésre hívta fel a figyelmet a minél tisztább levegőért.

Dr. Kiss Ferenc a Nyíregyházi Egyetem rektor helyettese „Biodiverzitás, az emberi tevékenység hatása az élővilág sokszínűségére” című előadásában bemutatta, hogy milyen mértékben tettük tönkre az élővilágunkat, környezetünket, valamint azt, hogy sajnos gyermekeinkre vár a feladat, hogy megpróbálják helyrehozni, amennyiben példát tudunk mutatni számukra. Elmondta, hogy milyen intézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük biológiai sokféleségünket, hiszen a biodiverzitás megóvása egyik kulcsa az emberiség fennmaradásának.